“Urgent Med Equity este un proiect care isi doreste sa promoveze in randul tinerilor dorinta de a se specializa in medicina de urgenta si, mai ales, de a lucra in cadrul serviciilor de ambulanta din intreaga tara.”

CRISTIAN GRASU
(PRESEDINTE ASOCIATIA SERVICIILOR DE AMBULANTA DIN ROMANIA)

CRISTIAN GRASU

(PRESEDINTE ASOCIATIA SERVICIILOR DE AMBULANTA DIN ROMANIA)

Proiectul Urgent Med Equity (UME) trateaza situatia medicinei de urgenta de pe ambulanta – una dintre cele mai recente specializari din lume, care a inceput sa castige recunoastere globala. In Romania, Medicina de Urgenta a devenit o specializare medicala recunoscuta in 1965 si s-a dezvoltat in ultimii zece ani in ritm accelerat, coerent si integrat in asistenta generala de urgenta.
Cu toate ca acest segment s-a dezvoltat in ultimul timp, exista un real deficit de resurse umane in medicina de urgenta de pe ambulanta atat in Romania, cat si in Europa. Acest lucru se datoreaza si faptului ca universitatile si scolile medicale din multe state din UE subestimeaza integrarea cursurilor formale de medicina de urgenta la nivel universitar. Orice medic, indiferent ce specializare ar alege, ar putea sa se confrunte cu un accident sau cu o urgenta medicala individuala in orice moment.
Principala problema abordata in acest proiect este lipsa de personal medical in medicina de urgenta de pe ambulanta. Cauzele deficitului de medici de urgenta din Romania sunt multiple, cateva exemple fiind migratia doctorilor in strainatate (rata migratiei doctorilor este de 9%, in timp ce media europeana este de 2,5%), legislatia inadecvata, lipsa interesului autoritatilor, riscurile mari asumate de medicii de pe ambulanta, munca si conditiile grele de munca, salariile mici si faptul ca aceasta specializare nu este promovata in cadrul universitatii. La factorii economici se mai adauga si factori legislativi: desi au aceeasi pregatire medicala, medicii de pe ambulanta nu pot realiza aceleasi manevre precum medicii din medicina de urgenta din spital. In plus, desi pe ambulante marea majoritate a personalului este alcatuita din asistenti, conform legii 95/2006, titlul IV, anumite medicamente, desi trecute in protocoalele internationale, pot fi folosite doar de medicii de pe ambulanta si chiar si in caz de urgente asistentii nu pot interveni.
Efectele generate de aceste probleme din medicina de urgenta sunt critice: medicii nu pot sa isi practice meseria corespunzator si uneori oamenii mor in accidente deoarece nu exista doctori pe ambulanta sau acestia nu pot sa aplice toate manevrele necesare; tinerii absolventi de medicina aleg sa plece in strainatate sau sa lucreze in spital deoarece nu sunt motivati de o cariera in medicina de urgenta pe ambulanta.

Proiectul UME va avea un impact de durata prin implicarea tinerilor si organizatiilor active in dezbateri si lobby legate de politici care afecteaza tinerii la nivel local, regional, national, European sau international. ASAR va face demersurile pentru modificarea legii 95/2006 si unde se vor face cunoscute obiectivele campaniei de advocacy si va continua demersurile de influentare a responsabililor de politici la nivel local, si dupa finalizarea proiectului, prin intermediul filialelor sale, si la nivel national prin incercarea de a stabili o colaborare cu Grupul National de Lucru privind Dialogul Structurat din Romania, in vederea influentarii politicilor legate de medicina de urgenta de pe ambulanta si la nivel European.